TEAM BUILDING

 Pentru a fi eficienti oamenii trebuie sa-si cumuleze eforturile in vederea atingerii anumitor obiective, astfel team building-ul este un proces gandit sa imbunatateasca relatiile si raporturile dintre membrii unui grup pentru depasirea barierelor in atingerea obiectivelor comune. Se poate viza imbunatatirea abilitatilor de rezolvare a problemelor, de luare a deciziilor, de prevenire/gestionare a conflictelor crearea unei echipe puternice, care sa abordeze pozitiv problemele si sa actioneze unitar pentru rezolvarea oricarei provocari.

Nimeni nu face team building DOAR pentru a creea un mediu armonios de lucru. Scopul acestor programe este de a INTEGRA talentul, abilitatile si creativitatea membrilor grupului. Atingerea obiectivelor comune ale echipei se va face prin interactiunea punctelor forte ale membrilor ei.

Aceasta nevoie a aparut si ca urmare a unor fenomene ce se manifesta in mediul de afaceri contemporan:
* Natura sarcinilor - activitatile companiilor nu se mai bazeaza pe sarcini simple, repetitive, unde indivizii (si nu echipele) exceleaza. Pentru realitatile existente, echipele sunt proiectate astfel incat sa gestioneze activitatile si procesele complexe, ce necesita generarea de solutii multiple, efort combinat, expertiza in multiple domenii profesionale, initiativa, etc.;

* Calitatea deciziilor - prin diversitatea personalitatilor membrilor ce o compun, o echipa poate genera mai multe idei decat orice membru luat separat, astfel incat decizia (alegerea uneia dintre solutiile optimale identificate) se va lua dintr-un spectru mult mai larg de posibile solutii;

* Asumarea riscurilor - echipa genereaza o stare de siguranta in randul membrilor sai. Astfel, afinitatea fata de risc calculat ce caracterizeaza o echipa este mult mai mare decat cea demonstrata de indivizi. Prin urmare, companiile, nevoite sa fructifice oportunitatile ce apar pe piata, mizeaza pe comportament de echipa in detrimentul supraresponsabilizarii indivizilor;

* Motivarea – sunt putine firme care, macar la nivel declarativ, sa nu promoveze o politica de ''motivarea angajatilor''. In acest sens, este bine stiut faptul ca un mediu socio-profesional armonios reprezinta un factor motivational puternic pentru majoritatea oamenilor (fiinte sociale, de altfel). Asadar, existenta echipei influenteaza intr-un mod pozitiv moralul indivizilor ce-o compun, determinandu-i sa performeze mai eficient;

* Nevoia de dezvoltare/invatare - avand in vedere ca in fiecare echipa se manifesta o ''concurenta'' benefica intre membrii acesteia (ca urmare a nevoii de sporire a rolului si imaginii personale) este de asteptat ca fiecare membru sa urmareasca dezvoltarea personala. De asemenea, comunicarea la nivelul echipei creste posibilitatile de transfer de cunostinte intre membrii.

Cu toate acestea, un proces de team building nu este atat de simplu pe cat pare.

Primul pas in elaborarea unui astfel de proces este stabilirea obiectivului: ''Ce anume trebuie sa dobandeasca/castige echipa in urma acelui program ?''. Insa, pentru realizarea obiectivului trebuie luate in calcul actiunile mai multor factori:

Structura echipei - influenteaza atat pregatirea cat si desfasurarea unui program de team building, incepand cu construirea agendei si continuand cu gestionarea dezbaterilor. Astfel, daca echipa are un mare numar de membri este putin probabil sa poti genera discutii de grup in care sa se implice toti participantii. La polul opus, daca echipa este putin numeroasa pot aparea momente de tacere, blocaje in comunicare. Importanta este si eterogenitatea formala a echipei.
Natura membrilor echipei - diferentele de personalitate din cadrul echipei asigura (daca sunt bine gestionate) succesul unui program de team building.. Tocmai de aceea, misiunea liderului este de a canaliza dezbaterile pentru a facilita libera exrimare a tuturor membrilor echipei;

Mediul de desfasurare - provoacarea participantilor sa fie practici si creativi in conditii de presiune; locatia de desfasurare influenteaza un proces de team building atat in faza de practica cat si in  etapa de pregatire: imaginati-va ca pregatiti o activitate in aer liber si nu ati adus echipamentul adecvat.

In ultima instanta, succesul unui team building consta in crearea unei viziuni si practici comune in randul membrilor echipei. Acest lucru, insa, necesita timp. Practicile internationale in domeniu sugereaza o frecventa de minim doua proiecte pe an (daca nu trimestrial) pentru facilitarea atingerii obiectivelor care sa permita cresterea eficientei echipei.

 

PROGRAME:

Comando

Participantii vor fi pusi in situatia de a simula o actiune militara complexa care va constitui o experienta de invatare din actiune si inchegare a echipei.

Actiunea se desfasoara in cea mai mare baza de airsoft din tara.

Impartiti in echipe participantii vor primi echipament (arme de airsoft, echipament de protectie, harta si busola) si vor fi introdusi in atmosfera misiunii de catre instructorii nostri specializati: sunt echipe de comando care vor colabora pentru capturarea teroristilor si salvarea ostatecilor.

Pe parcursul misiunii ei vor trebui sa participe la o serie de actiuni: dezamorsarea unei bombe, transportul ranitilor intr-o zona periculoasa, construirea unui adapost pentru noapte in padure, construirea si traversarea unei punti de franghie, confruntarea cu teroristii si salvarea ostatecilor.

Acest program abordeaza teme referitoare la posibilitatea utilizarii strategiilor militare in afaceri, managementul timpului si resurselor, comunicare performanta, conducerea echipei in situatii de criza.

Comoara din Munti

Participantii sunt impartiti in grupe care au o misiune comuna: gasirea comorii. Fiecare echipa va primi busola si un azimut, urmand sa caute comoara cu ajutorul unor repere.

Programul poate fi realizat in doua variante, cu diferite grade de solicitare fizica, combinand cautarea cu activitati outdoor de stimulare a creativitatii de lucru in echipa.

Actiunea se deruleaza intr-un ritm rapid, sub presiunea timpului si contribuie la dezvoltarea abilitatilor de orientare, planificare, organizare, comunicare pentru coordonare si la consolidarea spiritului de echipa.

In final participantii vor coopera pentru a gasi Comoara si vor sarbatori succesul!

Construim o casuta in copac

Este un proiect de o zi intreaga si permite participarea unui numar de pana la 20 de persoane.

Participantii la acest program vor planifica, construi si inaugura o casuta suspendata in copac. Orice design este permis, singura conditie fiind sa asigure siguranta locatarilor.

Odata construita si prezentata va fi notata din punct de vedere al arhitecturii, rezistentei si utilitatii.

Echipa va invata aspecte cheie referitoare la impartirea resurselor, managementul timpului, colaborare versus competitie si creativitate, reusind in acelasi timp sa se distreze.

Este un program dinamic si practic, permite manifestarea creativitatii si capacitatilor de conducere in cadrul echipei intr-un climat pozitiv, necesita capacitati de proiectare si executie interdependenta.

Este o experienta de lucru in echipa care provoaca participantii sa fie creativi sub presiunea timpului

Naufragiati pe Insula

Impartiti in doua echipe a cate maxim cinci persoane, care vor simula situatia unor naufragiati intr-un arhipelag de insulite, participantii vor avea ocazia de a colabora pentru realizarea unei Constitutii a insulei, a unui avatar, pentru supravietuire si variante de salvare.

Fiecare naufragiat are dreptul de a avea asupra lui un obiect.

Intr-o faza ulterioara a acestei activitati, intrusii (din celalalt grup de lucru) vor aparea in cadrul acestor mici comunitati, fiecare avand cate un rol.

De asemenea se vor angaja colaborari intre insule pentru atingerea unui scop comun: revenirea acasa!

Insula este un program complex care permite abordarea unor aspecte legate de comunicare, negociere, gandire castig-castig, cultura si initiativa organizationala.

Nivelul de energie si amuzament pe care il genereaza Insula este greu de imaginat!

Supravietuire in Fagarasi

Acest program este un mijloc ideal pentru consolidarea unei echipe de succes! Echipa va fi condusa intr-un cadru natural salbatic si va primi un minim de resurse cu care va trebui sa supravietuiasca peste noapte.

Participantii vor gasi solutii pentru procurarea apei potabile, aprinderea si mentinerea focului, gasirea si pregatirea hranei si construirea unui adapost pentru noapte.

In acelasi timp echipa va primi diverse sarcini. Rezolvarea acestora cu succes va fi premiata cu diverse resurse extrem de utile.

In acest program invatarea se produce prin observarea consecintelor actiunilor. Doar cooperarea si lucrul in echipa pot ajuta echipa sa reuseasca. Durata si nivelul de provocare al acestui tip de program poate varia in functie de preferintele voastre.

Sentimentul de apropiere dintre participanti pe care il creeaza acest program prin confruntarea cu dificultatile si intunericul este extraordinar! Este o experienta care ii conecteaza pe oameni si ajuta echipa sa-si descopere intr-o maniera palpabila punctele forte si pe acelea care necesita imbunatatire.

Podul salvator

Acest program va genera un nivel foarte ridicat de creativitate, colaborare si spirit de echipa.

Participantii se impart in doua grupe de lucru fiecare pe cate o parte a apei si primesc materialele minim necesare pentru planificarea si construirea unui pod.

Echipele trebuie sa coopereze avand anumite restrictii de comunicare, fiecare incepand construirea podului de pe malul sau, urmand ca podul sa se imbine la mijlocul apei.

Testul final: traversarea pe celalalt mal.

Este un exercitiu care constituie o excelenta metafora pentru importanta cooperarii deoarece in final podul trebuie sa indeplineasca anumite cerinte de rezistenta si design, incurajand comunicarea si colaborarea intre echipe.

De ce recomandam poduri intre echipele voastre?

-          Solicita formarea unei viziuni comune (proiectul) care trebuie comunicata pe diverse canale (verbal, in scris, prin desen).

-          Contribuie la dezvoltarea abilitatilor de management de proiect, bazate pe consens

-          Participantii trebuie sa fie capabili sa-si coordoneze activitatea cu alti colegi cu care nu impart acelasi spatiu de lucru.

-          Solicita atat atentie pentru detalii cat si formarea unei imagini de ansamblu.

Ziua competitiei

Este o aventura unica pentru echipa voastra! Se vor forma noi legaturi intre membrii echipei, relatiile existente se vor consolida, iar increderea in fortele proprii si depasirea limitelor cu ajutorul echipei vor fi regula in acest program din care nu lipseste adrenalina.

http://www.youtube.com/watch?v=UbIf9rL2PDk

Puteti alege dintre o multime de aventuri asistate de personalul nostru:

  • Liana si tiroliana
  • Deplasare pe plase verticale si orizontale
  • Deplasare pe corzi suspendate
  • Tir cu replica de airsoft
  • Tir cu arcul
  • Concurs de pescuit
  • Scoaterea carutei din lac

Impune Ritmul

Aceasta activitate va sparge barierele intre participanti si va oferi o experienta de lucru in echipa, comunicare la unison si cooperare armonioasa cu ajutorul unui limbaj dincolo de cuvinte: RITMUL Muzicii.

Toti participantii se vor conecta la acelasi puls la focul de tabara.

Folosind instrumente neconventionale de percutie vom crea impreuna o muzica a grupului si un nivel de energie fara precedent!

Grupul va trece de la dizarmonie la armonie perfecta. Nu este nevoie de nici un fel de pregatire muzicala. Entuziasmul si ritmurile simple dar contagioase propuse vor „prinde” rapid pe toata lumea si vor crea o atmosfera electrizanta!

In timp ce canta folosind instrumentele de percutie, fiecare participant va contribui la conducerea „orchestrei” si isi va face auzita ”vocea” in cadrul echipei contribuind la obtinerea extraordinarului efect de ansamblu.

Participantii vor invata diverse ritmuri, diferite sectiuni ale salii vor mentine aceste ritmuri diferite, prin combinarea acestora obtinandu-se efecte auditive si emotionale deosebite.

In final participantii vor crea propriul ritm: ritmul firmei si vor pleca energizati si incantati de ceea ce au facut atat ca indivizi cat si ca echipa.

Gratarul meu

 Construim un gratar din materiale ecologice: caramida, piatra, lut, nisip, paie, var, etc.

Proiectul poate contine si integrarea cuptorului de paine.

La intoarcerea acasa participantii pot pleca cu paine coapta de ei in cuptorul lor

Pe frontispiciul gratarului se va inscriptiona numele echipei.

Este locul in care vom gati carnurile de fiecare data cand vom reveni.

 Western

 Fiecare echipa va primi cate doi cai, capastru, sea, tesala.

Caii vor trebui prinsi, adapati, tesalati, inseuati.

Cei care au mai calarit trebuie sa-i initieze si pe ceilalti in tainele calariei.

Apropierea de cal este o experienta unica, debutand cu temere si emotie, insa de la inaltimea seii vei avea o senzate superioara celei de fi la volanul unui Land Cruiser

La final toti participantii trebuie sa calareasca la pas si la trap.

 Cina gurmandului

 Prinderea animalelor si pasarilor crescute in gospodaria proprie.

Taierea porcului si a puilor.

Transarea carnii.

Fezandarea la bait.

Gatirea prin frigere la gratar sau rotisor, coacere haiduceasca sau la plita.

Ornarea castronului de salata versus platoul de muraturi.

* Acestea sunt exemple de programe, care pot fi adaptate sau completate cu altele, la sugestia liderului de grup, in functie de timp si gradul de rezistenta la efort al participantilor.


   Inapoi Mai departe